Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ



Στις εργασίες του Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου με θέμα "Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση. Οι δυνατότητες για το Βόρειο Αιγαίο", που διοργάνωσε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, παρευρέθηκε, χαιρετίζοντας την έναρξή τους, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρος Δημηρούδης.
Μία ημέρα μετά, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Χίο στο πλαίσιο του Συνεδρίου, συνάντηση-διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες τοθ νησιού, στο ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χίου κ. Κώστα Γανιάρη.

Το συνέδριο απευθυνόταν στους πολίτες, τις Αρχές και τους φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και στους δημοσιογράφους. Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η πρόοδος υλοποίησης του ΕΣΠΑ στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και η Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι τα ζητήματα που ετίθεντο από τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, «συμπυκνώνουν τον συνολικό προβληματισμό της χώρας μας την τελευταία δύσκολη τριετία και κατ΄ επέκταση της Ευρώπης που βιώνει μία από τις πιο δύσκολες κρίσεις στην ιστορία της ιστορία».

Παράλληλα όμως επισήμανε με τις παρατηρήσεις του ορισμένες υποθέσεις, «ως πολιτικές θέσεις και προσωπικές εκτιμήσεις ενός ανθρώπου της Αυτοδιοίκησης» -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά-  «που με διαφορετικούς ρόλους σε κάθε προγραμματική περίοδο κλήθηκα να εφαρμόσω το αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτούσε το πρώτο, δεύτερο, τρίτο κοινοτικό πλαίσιο και τώρα το ΕΣΠΑ».

Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης σχολίασε αναφερόμενος στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων ότι «Για να μην εξιδανικεύουμε την κατάσταση, έγιναν επίσης σημαντικά λάθη και προκλήθηκαν στρεβλώσεις που σήμερα μας φαίνονται τρομερές, όμως δεν φταίνε αυτές για την σημερινή εικόνα της χώρας μας.

Η υπερβολή στην επιλογή κάποιων έργων και η χαμηλή σκοπιμότητά τους έναντι άλλων ήταν λάθος. Η υπερβολή και άστοχη χρήση των προγραμμάτων κατάρτισης που πολλές φορές μετασχηματίστηκαν σε προγράμματα επιδότησης της ανεργίας ήταν λάθος. Η αξιοποίηση κάποιων ενισχύσεων σε επιχειρήσεις χωρίς στρατηγικό πλάνο ήταν λάθος και το πλήρωσαν πρώτα από όλους οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Για να μην πω για την ανάπτυξη ενός τερατουργήματος γραφειοκρατίας με απίστευτα και κάθε προγραμματική περίοδο διαφορετικά Τεχνικά Δελτία, συστήματα παρακολούθησης, μηχανισμούς διαχείρισης και Υπουργικές Αποφάσεις που συνεχώς άλλαζαν.

Η αλήθεια είναι ότι το οικοδόμημα ανέδειξε όλα του τα προβλήματα σήμερα, ενώ σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα δίνει λύσεις στις πραγματικές ανάγκες, θα επαναπροσανατολίζει την οικονομία σε πιο αποδοτικές δράσεις και θα θεραπεύει όλα τα κακά άμεσα, γιατί χρόνος δεν υπάρχει.
Αυτή η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική, με πολλούς αγνώστους και στο τέλος πρέπει να βγάλει ακέραιο αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο. Εμείς ως αιρετή αυτοδιοίκηση και πρέπει και σας βεβαιώνω ότι θα σταθούμε άξιοι αυτής της πρόκλησης.

Στο Βόρειο Αιγαίο όπως συμβαίνει σε όλη την χώρα, συνειδητοποιούμε ότι η ανάγκη αναστροφής της φθίνουσας αναπτυξιακής πορείας αποτελεί το ζητούμενο και θα το επιδιώξουμε μέσα από το νέο μας πρόγραμμα.
Η ανάγκη, καταρχήν χωρικής και κοινωνικής συνοχής, λόγω του ιδιαίτερα έντονου νησιωτικού χαρακτήρα της και εξ' αυτής της διπλής περιφερειακότητας, αποτελεί την κυρίαρχη στόχευση της Περιφέρειάς μας. Αυτό θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην πραγματική σύγκλιση του Βορείου Αιγαίου με της ανεπτυγμένες Περιφέρειες και με τη νησιωτική φυσιογνωμία κάθε τόπου να παραμένει αναλλοίωτη.

Σε επίπεδο επιμέρους τακτικών στόχων, επιδίωξη είναι η ενδυνάμωση της τοπικής παραγωγικής μηχανής με έμφαση τα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό που είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, με ισχυρή όμως εξωστρέφεια. Από την άλλη πλευρά οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές θα συνεχίσουν να αποτελούν επιδίωξη, κυρίως, εξαιτίας της νησιωτικής φυσιογνωμίας της Περιφέρειας μας.».

Ο Περιφερειάρχης ακόμη τόνισε πως προς την κατεύθυνση αυτή, θα τεθούν σε άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λέγοντας χαρακτηριστικά επ΄ αυτού  πως «ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτό το κατάντημα θα τελειώσει με το καλό ή με το άγριο».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Γιακαλής επεσήμανε μερικά κυρίαρχα ζητήματα που αποτελούν προϋποθέσεις για την επιτυχία του σχεδιασμού και στην συνέχεια της υλοποίησης των νέων Προγραμμάτων.

- Την ανάγκη πολυταμειακού χαρακτήρα των προγραμμάτων ώστε να υπάρχει συντονισμός, διαχείρισης, υλοποίησης και παρακολούθησης, γνώση και έλεγχος των παρεμβάσεων που γίνονται στον τόπο μας. Βασική αρχή είναι ότι κάθε έργο που έχει χωροθετηθεί στην Περιφέρεια, πρέπει να αποτελεί και έργο του Περιφερειακού Προγράμματος. Δεν πρέπει να έχουμε πλέον τα φαινόμενα της παρούσας προγραμματικής περιόδου, όπου δεν γνώριζε η Περιφέρεια τι κάνει το Γεωργίας, ή το Κοινωνικό Ταμείο.
 
- Στο σύστημα διαχείρισης τόσο στην Αρχή Διαχείρισης, όσο και στους δικαιούχους των έργων. Το ζητούμενο εδώ είναι ενδυνάμωση των φορέων ώστε να ασκούν αποτελεσματικά το ρόλο τους, με μείωση της γραφειοκρατίας και των διαχειριστικών βαρών, πολλά από τα οποία είναι εντελώς τυπικά και τέλος Αρχές Διαχείρισης που θα παρακολουθούν τα έργα που είναι χωροθετημένα στα νησιά μας και θα διαθέτουν τα μέσα και προϋποθέσεις για να επιτελούν το έργο τους.

- Την πραγματική αποκέντρωση στις Περιφέρειες, ώστε να γίνει και ουσία η Περιφερειακή Ανάπτυξη και ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου